събота, 9 април 2016 г.

Риболита, повече от супа - вкус от Тоскана

"Това е гъста, затрогваща супа от бял боб, вездесъщия хляб и зеленчуци. Както подсказва самата дума ribollita (претоплена), лесно бихте могли да спретнете супата от остатъците от обилната вечеря например. Според класическата рецепта парчетата хляб трябва да бъдат добавени в тенджерата накрая. Тосканците слагат зехтин във всяка отделна порция. Ако не сте орали цял ден, тази супа с малко салата идеално ще ви засити. За нея може да използвате всякакви зеленчуци." 
от "Под небето на Тоскана", Франсис Мейс

Не мога да допринеса с нищо към това описание, освен да споделя как и с какви продукти аз направих тази традиционна за Тоскана супа, в която се слага от безсолния тоскански хляб. Придържах се към рецептата за Ribollita на Франсис Мейс, но разделих количествата на три, тъй като не исках да приготвям 15 порции супа.




Имай предвид, че рецептата може да не се спазва строго и към супата да се добавят тиквички, зелен фасул, грах, или картофи. Като при минестроне. Пресните подправки може да варират между магданоз, мащерка, риган и босилек – добави това, което обичаш или направи комбинация от тях. Не забравяй и зехтина, с който всеки да поръсва порцията си, при желание, като сервираш. Настърган пармезен също е добре дошъл.

За 4-5 порции.
Необходими продукти:
200 г бял боб
1 ч.л. сол
1 средно голяма глава лук, нарязана на ситно
2 моркова, нарязани на кръгчета или кубчета
2 с. л. зехтин, плюс допълнително за сервирането
2 скилидки чесън, нарязани на ситно
1-2 стръка селъри, нарязани на малки парчета
връзка листа от цвекло (листата от една глава цвекло), почистени от дръжките листа от цвекло, нарязани на ивици и/или 200 г почистен от дръжките кейл, нарязан на ивици (цвекло намерих на пазара Ситняково, а кейл, след като се бях отказала да слагам, намерих най-случайно в кварталния ни зеленчуков магазин)
2 средно големи домата, обелени и нарязани на кубчета, може и от консерва, ако нямаш пресни
2 л зеленчуков, пилешки, или друг месен бульон
1 с. л. нарязана прясна мащерка, риган, или босилек, или и трите 
1 с.л. магданоз
200 г стар хляб, при възможност безсолен тоскански хляб, нарязан на малки парчета
сол и прясно смлян черен пипер
3-4 с.л. настърган пармезан, плюс една коричка


Начин на приготвяне:

Бобът се слага в тенджера, залива се с вода и се оставя да заври. След това се маха от огъня и се оставя да престои във водата за няколко часа. Долива се още вода и се вари на бавен огън до пълна готовност, след което се добавя 1 ч.л. сол - имай предвид, че ще се добавя към другите зеленчуци от супата и тогава ще коригираш, ако има нужда от сол.

В голяма тенджера се загрява зехтинът. Добавят се лукът и морковите и се сотират за 4-5 минути. След няколко минути се добавят към тях селърито, после цвеклото (кейлът) и чесъна. Ако е нужно, долей още зетин. Разбъркват се за още 3-4 минути. Добавят се доматите, коричката пармезан, бобът и подправките. Посоляват се със сол и прясно смлян черен пипер. Допълва се с бульона. Изчакай супата да заври, след което я остави да къкри на слаб огън около 1 час. Супата се оставя да почива няколко часа. Добавя се магданоза, подгрява се и се сервира гореща върху парчета хляб.
При сервиране всяка порция се поръсва със зехтин и по желание настърган пармезан.
  




Спомени от миналите ни почивки в Тоскана и планиране на новата лятна почивка направиха супата още по-вкусна. А за теб малко снимки от една такава почивка-пътуване. Наслади се!















Няма коментари:

Публикуване на коментар