вторник, 28 февруари 2017 г.

Сладки мартеници - цветни алфахорес

За Баба Марта избрах да направя червено-бели сладки вместо мартенички  от конци. Рецептата за сладките е тази за известните аржентински масленки алфахорес като използвах червена сладкарска боя, с която оцветих половината тесто. Според мен станаха доста сполучливи. 




Ако не ти се занимава да печеш сладки, но пък ти се вижда интересно да отбележиш 1-ви март с нещо сладичко в бяло и червено, можеш да си направиш по-лесните кексчета Червено кадифе или още по-лесните кокоски с люта чушка. 

Все пак ето и рецептата за сладките алфахорес, тя е от книгата 50 неустоими десерта“  на Ивелина Иванова с елементи от рецептата в този блог.

Необходими продукти:
250 г натурално нишесте
250 г брашно
2 ч. л. бакпулвер
½ ч.л. сода бикарбонат
1 щипка сол
200 г меко масло
150 г захар
3 яйца
1 с.л. ванилов екстракт
1 с.л. бренди
½ ч.л. червена сладкарска боя
1 консерва подсладено кондензирано мляко или мармалад
 кокосови стърготини за поръсване



Начин на приготвяне:
Консервата кондензирано мляко се слага неотворена в тенджера под налягане, покрива се с вода и се оставя да къкри за 75 минути. Ако се вари в обикновена тенджера, се оставя да ври 3 часа. Охлажда се и се отваря. Млякото ще се е превървало в dulce de leche или млечен карамел.
Брашното се пресява заедно с нишестето, содата и бакпулвера. Добавя се солта.
Маслото се разбива със захарта на крем. Добавят се яйцата едно по едно. Добавя се брендито и ваниленият екстракт. Сипва се постепенно брашнената смес и се оформя тесто. Тестото се разделя на две и към едната половина се добавя червената боя. Омесва се хубаво, за да стане тестото еднородно червено. 


Двете порции тесто се оформят на две топки и се прибират в хладилника за най-малко един час.
Фурната се загрява на 180° С. Приготвят се две плитки тави като се покриват с хартия за печене.
Тестото се разточва върху набрашнена повърхност на пласт с дебелина 3 мм и се нарязва на кръгове с формички за сладки – първо на по-големи кръгове, след това в големите кръгове се изрязват по-малки. 

Кръговете от двата цвята се разменят, за да станат шарени сладките. 


Нареждат се върху хартията за печене. 


Изпичат се в загрятата фурна за 10 - 12 мин.. Не бива да покафеняват. Охлаждат се в тавата.



Сладките се слепват две по две с лъжица от карамела. Отстрани се овалват в кокосови стърготини и са готови за раздаване вместо мартенички или заедно с мартенички.


Честита Баба Марта!



1 коментар:

  1. Толкова са красиви, Танче и както си ги опаковала са много мил подарък! Честита баба Марта!

    ОтговорИзтриване