събота, 10 март 2018 г.

Crêpes Suzette - най-доброто за една палачинка


В света на вкусовите преживявания една тънка, топла палачинка сама по себе си е деликатес и само намазана с лъжичка сладко. Но също като еклерите от парено тесто или блатовете от многолистно тесто, палачинките могат да са основа за всякакви сладки и солени пълнежи, която еднакво добре служи както при приготвяне на ордьоври, така и при десерти. Палачинките можеш да ги комбинираш с почти всякакви плънки, от лъжица течен шоколад или сладолед до пресни плодове и ядки с лъжичка мед, със сирена, месо и зеленчуци. След това може да ги сгънеш на триъгълник, навиеш на руло или да ги подредиш една върху друга, да ги залееш със сос или да ги запечеш. Варианти всякакви.
Но сред множеството разновидности за поднасяне на палачинки има едно френско предложение със собствено име – знаменитите Crêpes Suzette, прекрасен десерт, който е един от фаворитите вкъщи.




Този десерт е бил създаден случайно (както впрочем почти всички знаменити ястия) през 1895 г. в Монте Карло. Там в ресторант Café de Paris по време на един обяд на уелския принц и бъдещ английски крал Едуард VII младият и явно неопитен сервитьор Анри Шарпантие трябвало да залее приготвените (все още безименни) палачинки със сос от няколко вида ликьор. Това трябвало да стане пред гостите. При тази манипулация внезапно алкохолът пламнал и палачинките били фламбирани, което променило вкуса им, но те силно се харесали на принца, който помолил новороденият десерт да бъде кръстен на името на една от неговите сътрапезнички, госпожица Сюзет. За личността Сюзет и нейното положение в обществото не е известно много, но едно е сигурно, която и да е била тя, със сигурност е вдъхновила един великолепен десерт, който не може да пропуснеш!

В класическия метод палачинките Сюзет се приготвят на масата, артистично и с истински огън и пламъци! В домашни условия не е нужно да вкарваш толкова драматизъм, можеш да направиш всичко в кухнята на котлона, но във всеки случай трябва да си готов да сервираш веднага.







Необходими продукти за 12 палачинки с диаметър около 20 см:

За палачинките:
3 големи яйца
2 с. л. захар
1 щипка сол
1 ч. л. ванилов екстракт
150 гр. брашно
375 мл прясно мляко
4 с.л. разтопено краве масло

за соса:
85 гр краве масло
75 мл ром или коняк
50 гр светлокафява захар
настъргана кора и сок от 1 портокал и от 1 лимон
150 мл портокалов сок
45 мл бренди или портокалов ликьор за фламбиране
Парченца от 1 портокал за декориране

Начин на приготвяне:

Разбиват се много добре яйцата в голяма купа. В друга купа се смесват брашното,  захарта и солта и постепенно се налива млякото, като се разбърква през цялото време, за да не се образуват бучки. Млечно-брашнената смес се добавя към разбитите яйца. Добавя се ванилията и се разбива хубаво до получаване на гладка смес с консистенция на рядка каша. Купата се покрива с фолио и се оставя в хладилника за 20-30 мин.

Сместа се разбива отново непосредствено преди ползване. Тиган за палачинки с диаметър 20 см. се намазва с масло. Загрява се на средно силен котлон. Сипва се един черпак от течността в тигана. Тиганът се завърта, така че течността да покрие цялото дъно на равен слой. Палачинката се пържи докато крайщата леко се отлепят от тигана, с дървена или силиконова шпатула се обръща и се пържи от другата страна до златисто, след което се изважда в чиния. 

Процедурата се повтаря докато свърши течността. Палачинките се нареждат една върху друга. Готовите палачинки може да се използват веднага или се увиват във фолио и могат да се съхраняват в хладилник няколко дни.

Приготвяне на десерта:

Маслото за соса се сгорещява в голям тиган и в него се добавя захарта, кората и сокът от цитросите и конякът. Сосът се вари докато се сгъсти леко. Добавят се 6 палачинки една по една сгънати на триъгълник, така че да се затоплят и да се напоят със сос. 

Добавят се и резенчетата портокал. Тиганът се дръпва от котлона.



В малък огнеупорен съд се налива конякът/ликьорът за фламбиране, затопля се на котлона и с дълга кречка кибрит внимателно се запалва и се излива върху палачинките. Щом пламъкът угасне, палачинките се сервират.



Вкусът е невероятен, ароматите неустоими!

С голяма гордост искам да споделя още нещо! Моят блог, който ти в момента разглеждаш, за втора поредна година е номиниран в конкурса „Годишни награди за кулинарни блогъри“, организиран от Блоговодител, отново в двете категории в които миналата година спечелих награвата на журито:
Категория „Жител на света“  – най-добър блог с чуждестранни рецепти
и
Категория „Кулинарни пътешествия“ - най-добър блог, съчетаващ кулинарни рецепти и пътеписи
Ще се радвам да ме подкрепиш, ако имаш желание и харесваш блога ми. Сайтът за гласуване е Кулинарни награди.
Не пропускай да гласуваш във всички категории. Всички номинирани са много интересни и заслужават специално внимание.
Гласуването става много лесно. Отиваш горе в менюто на сайта на "Гласувай" и оттам имаш два варианта или да се впишеш с Фейсбук профила си или с профила си в Блоговодител (или да създадеш такъв ако нямаш). Оттам следват 10-те категории. Като гласувайш във всички категории, се включваш в томбола за награда от партньорите на конкурса. Благодаря предварително на всеки гласувал за моя блог!

2 коментара:

  1. Разкошни са, Таничка! От години се каня да ги направя. Може би ми трябва едно пътешественическо вдъхновение:))) А изглеждат толкова вкусно. Поздрав и успех!

    ОтговорИзтриване
  2. Непременно ги пробвай, то-о-олкова са вкусни!

    ОтговорИзтриване